Mød Svanholm Gods

Svanholm Gods

____

Lokation: Skibby, Fjordlandet
Stiftet: 1978 (Storkollektivets stiftelse)
Stifter: Svanholm Storkollektiv

____

"Vi behøves ikke producere i kæmpe mængder og helt vildt lave priser. Vi er lykkedes med at producere specialgrønt af høj kvalitet i lille skala hele året rundt, og det er vores kunder rigtig glade for. Vi har ikke behovet for at skalere helt vildt - det omfang vi har nu passer rigtig godt til vores jord og team. Så hellere sige nej tak en gang imellem."

- Mar van der List, Svanholm Gartneri

01

01
Hylderne i Svanholms gårdbutik


Et bæredygtigt fællesskab

- Fokus det store billede og de små men vigtige oplevelser -

Fjordlandet, stedet i det halvstore område mellem Roskilde Fjord og Isefjorden, har næsten status som Københavns køkkenhave. Det er et sted, der er fyldt med økologiske kvalitetsgårde, hvor man kan få alt fra jordbær til hjortekød. Det er også et stykke Danmarkshistorie, hvor fællesskaber, istidslandskaber, solrigt fjordliv og græs på knæene er en del af tilværelsen.

Det er her og mere specifikt i Skibby, at Svanholm Gods ligger godt gemt væk for alle. Verden ændrer sig næsten lidt, når du drejer ned af Svanholm Allé - en linde-allé der snor sig let, som du nærmer dig det gamle gods og nu storkollektiv for 80 voksne og 50 børn. Det er et 414 hektar stort og 51 år gammelt bo- og arbejdsfælleskab, der siden 1978 har været med til at drive den økologiske omstilling af dansk landbrug. Svanholm var endda med til at starte Økologisk Landsforening i 1981, der er en forening, som repræsenterer pionererne inden for økologisk dansk landbrug. 

Foråret byder på øko-dagen, hvor køerne lukkes på græs efter en lang vinter i stalden. Sommeren byder på selvpluk af jordbær i markerne omkring godset. Om efteråret fejres høsten med høstmarked - for beboere og gæster selvfølgelig. Hvis du ikke kan vente til disse økologiske seværdigheder, så kan du selvfølgelig altid bestille en bid af Svanholm med Raavare.com.

Svanholmerne er en bred vifte af mennesker, men fælles for dem alle er, at de vil leve bæredygtigt i et fællesskab, hvor man nyder hinanden og naturens omgivelser. Netop de værdier, kombineret med afgrødernes formidable kvalitet og smag, tiltrækker også Københavns bedste kokke fra byens bedste cafeer og restauranter. Du kan blandt andet finde Svanholms varer hos Apollo Cafe & Kantine ved Kunsthal Charlottenborg - et mere betydningsfuldt kvalitetsstempel skal man lede længe efter. Det behøves du heldigvis ikke - vi har spist os igennem alle de varer, som vi tilbyder fra Svanholm Gods og kan med meget mæt mave sige, at det er nogle af de bedste råvarer, vi har smagt til dato!

Afhængig af årstiden kan du køb alt fra paksoi til jordbær og frisk mælk. Afgrøderne skifter med sæsonen - det er en selvfølge - men de har også tradition for at introducere mere "eksotiske" sorter, så du hvert år kan prøve noget nyt. 

Oveni gartneriet, som dækker over grønt og frugt på markerne og i de uopvarmede tunneldrivhuse, holder Svanholm også en mindre besætning af dyr. Særligt i forhold til deres dyrebesætning er velfærd og økologi utroligt vigtigt, og deres værdier skinner igennem hele vejen ud til de mindste men også mest betydningsfulde forhold. Et godt eksempel er forlængelsen af perioden, hvor ko og kalv går sammen - på den måde knytter kalven et stærkere bånd til sin mor, og får i længere den sunde, nødvendig og naturlige kost gennem modermælken.

Svanholm er en af vores producenter, som har været med til at inspirere Raavare.com fra starten - og de fortsætter med det i lang tid endnu. Lidt heltestatus har de måske endda. Deres respekt for naturen, ønske om at komme tættere på madens oprindelse, og ambition om at frembringe den naturligt intense smagsoplevelse i deres afgrøder er et værdisæt, som vi udlever hver dag. Hvert minut. Det er det, som vi håber på at kunne give til alle dem, der ikke er velsignet med en køkkenhave. Uanset hvor du bor.

Vores absolutte favoritter fra Svanholm er deres urter, som blandt andet omfatter en næsten helt almindelig basilikum, der har en smag, som er svær at sætte ord på. Den er flere gange mere intens, end noget du finder i et supermarked. Det er noget for sig selv. Man kan let spørge sig selv, hvorfor Svanholm ikke er på alle landets butikshylder og restauranter, og netop det gjorde vi, da vi besøgte Mar van der List i gartneriet på Svanholm. "Vi behøves ikke, og vi vil ikke, producere i kæmpe mængder og vildt lave priser til en eller anden supermarkedskæde. Vi har ikke behov for at skalere vores produktion med en masse medarbejdere - det omfang vi har nu passer rigtig godt til det vores jord og team kan klare. Så hellere sige nej tak en gang imellem.".


Varer på Raavare.com